Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

Ένα χρόνο πριν… για να μην ξεχνιόμαστε – 1o μέρος


(Δημοσιεύτηκε 24/10/2012 στο smartpost.gr)

Την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011 κορυφωνόταν η προσπάθεια Παπανδρέου για «κλείσιμο» της διαγραφής χρέους και του νέου χρηματοδοτικού πακέτου για την Ελλάδα. Μετά από πολλούς μήνες άρνησης των ευρωπαίων ακόμα και να ακούσουν τη λέξη «κούρεμα», οι αντιστάσεις τους έχουν καμφθεί, οι μηχανισμοί για την απορρόφηση κραδασμών και την αποφυγή φαινομένων Αργεντινής έχουν δημιουργηθεί και απομένει η συμφωνία για το ύψος της διαγραφής χρέους και τους όρους του νέου χρηματοδοτικού πακέτου. 

Η κυβέρνηση δίνει πολυμέτωπη διπλωματική μάχη για τους καλύτερους δυνατούς όρους και τη μεγαλύτερη δυνατή διαγραφή χρέους. 

Το κρίσιμο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ξεκινούσε στις 22 Οκτωβρίου 2011.
Στη Βουλή, στις 20 Οκτωβρίου 2011, ψηφίζεται κρίσιμο πολυνομοσχέδιο που ενισχύει τη διαπραγματευτική θέση της χώρας ενόψει της κρίσιμης διαπραγμάτευσης. Η Λούκα Κατσέλη δεν ψηφίζει ένα άρθρο και διαγράφεται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. αριθμεί πλέον 153 βουλευτές.
Κάποιοι δίνουν «ραντεβού» για εξελίξεις μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Οι δηλώσεις μερικών βουλευτών είναι ενδεικτικές:

Β. Παπανδρέου: «Είχα αποφασίσει να μην ψηφίσω το άρθρο 37 σε μια συμβολική κίνηση ότι το Κοινοβούλιο παίζει στοιχειωδώς ρόλο. Είχα συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Με διαβεβαίωσε ότι ακόμα κι αν ένα άρθρο δεν ψηφιστεί, δεν θα δοθεί η έκτη δόση. Δεν μπορώ να αναλάβω αυτή την ευθύνη. Μου ζήτησε να του δοθεί η δυνατότητα να διαπραγματευτεί με καλύτερους όρους την Κυριακή. Είναι η τελευταία φορά που ψηφίζω με συνειδησιακό πρόβλημα. Πρέπει οπωσδήποτε να αναληφθούν πολιτικές πρωτοβουλίες. Η κοινωνία είναι σε απόγνωση και η χώρα καταρρέει».
Μ. Ανδρουλάκης: «Αισθάνομαι ότι με ευθύνη όλων πρέπει να υπάρξει μια μεταβολή στο πολιτικό σκηνικό»
Δημ. Κρεμαστινός: «Εξακολουθώ να υποστηρίζω ότι οποιαδήποτε μονοκομματική κυβέρνηση, με ή χωρίς εκλογές, δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση».
Δ. Λιντζέρης: «Μονόδρομος η συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης».
Τόνια Αντωνίου: «Προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση είναι η εθνική συστράτευση. Δεν αρκεί μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Είναι ευθύνη των πολιτικών ηγεσιών να βρουν τον τρόπο: ή εθνική συνεννόηση ή κυβέρνηση εθνικής ανάγκης ή εκλογές. Ως εδώ και μη παρέκει».
Ηλ. Θεοδωρίδης: «Μετά τη συμφωνία της Κυριακής θα μπούμε στο πεδίο της αντιμετώπισης των εσωτερικών προβλημάτων. Νομίζω ότι υπάρχει χώρος συνεισφοράς για όλες τις δυνάμεις».
Ν. Σαλαγιάννης: «Είμαι πεπεισμένος ότι καμιά μονοκομματική κυβέρνηση δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα. Ο πρωθυπουργός τη Δευτέρα να καλέσει τις πολιτικές δυνάμεις. Κι αν το πολιτικό σύστημα φανεί κατώτερο των περιστάσεων, να μιλήσει ο ελληνικός λαός».

(Καθημερινή: "Ραντεβού από εβδομάδα στο ΠΑΣΟΚ", εδώ  )


Την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011, την ώρα που κορυφώνεται η εθνική προσπάθεια, ο Α. Σαμαράς, που σήμερα κόπτεται για την αξιοπιστία της χώρας και δέχεται τα εύσημα των ξένων για την προσπάθεια που έγινε τη διετία 2009-2011, θεωρεί σωστό να δημοσιεύσει άρθρο στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung για να ενημερώσει το γερμανικό κοινό ότι τίποτα δεν έχει γίνει στην Ελλάδα και τα πάντα έχουν αποτύχει. Ούτε καν ότι μειώθηκε το έλλειμμα με πρωτοφανή ρυθμό δεν παραδέχεται. (Ο σύνδεσμος πλέον έχει κατέβει από την ιστοσελίδα της ΝΔ)


Τώρα βέβαια ομολογεί στο εξωτερικό ότι «πραγματοποιήσαμε εκατοντάδες δομικές αλλαγές που αποφασίστηκαν και εφαρμόστηκαν μόνο τα τελευταία δυο χρόνια» (εδώ).

Σχεδόν όλα τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της 21ης Οκτωβρίου 2011 αναφέρονται στα πολύ σοβαρά επεισόδια που έγιναν την προηγούμενη μέρα στο
Σύνταγμα την ώρα που ψηφιζόταν το πολυνομοσχέδιο. Διεξάγονται σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών του ΠΑΜΕ και κουκουλοφόρων. Ένας διαδηλωτής του ΚΚΕ χάνει τη ζωή του μετά από καρδιακό επεισόδιο.
ΕΘΝΟΣ: «ΜΕΡΑ ΤΡΟΜΟΥ – Δολοφονικό αμόκ με κουκούλες κατά ΠΑΜΕ» (εδώ)

ΑΥΡΙΑΝΗ: «ΕΒΑΨΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΜΕ ΑΙΜΑ Ο ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ» (εδώ


ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: «ΘΕΛΟΥΝ ΕΜΦΥΛΙΟ – Ο Γιώργος επενδύει στο χάος για να κρατηθεί στην εξουσία» (εδώ)


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Σοκ από την ωμή βία» (εδώ)



Το Σαββατοκύριακο 22 και 23 Οκτωβρίου 2011 τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση είναι σε αδιέξοδο και καταφέρονται εναντίον της διαγραφής χρέους (!) … Η προοπτική ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με κοινές μετοχές ερεθίζει αρκετούς…

ΤΑ ΝΕΑ: «ΣΤΟ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ ο Γιώργος, η χώρα, το ευρώ – η Σύνοδος κορυφής κρίνει την επόμενη μέρα στην κυβέρνηση, διευθυντήριο της τρόικας πρόκειται να εγκατασταθεί στην Αθήνα» (εδώ


ΑΥΡΙΑΝΗ: «ΕΚΛΟΓΕΣ Ή ΕΜΦΥΛΙΟΣ – Θάνατος για την Ελλάδα το “κούρεμα” 60% που μεθοδεύουν οι Γερμανοί» (εδώ

ΕΘΝΟΣ: «ΣΤΑ ΒΡΑΧΙΑ σπρώχνει η Γερμανία την Ε.Ε.» (εδώ


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: «ΣΗΜΕΙΟ ΜΗΔΕΝ για την κυβέρνηση – Όμηρος των δεσμεύσεων απέναντι στην τρόικα, Αιχμάλωτη των αντιδράσεων από τους βουλευτές της» (εδώ

ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: «ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ-ΣΟΚ ΑΠΟ ΚΟΥΡΕΜΑ-ΜΑΜΟΥΘ σε τράπεζες, επιχειρήσεις, συντάξεις» (εδώ


Συνεχίζεται…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου